Italo Vibe

Dit schilderij is geïnspireerd op de jaren 80, elektronische tonen – Italo muziek in combinatie met bewustwording in de maatschappij. 

 

In de jaren 80 en 90 werd materialisme nagestreefd en moest alles kunnen. Vrolijke muziek zoals ‘Vamos a la Playa’ en vrouwen in kleurrijke bikini’s gaven aan dat dit de tijd was om te genieten. Amerika en het grote geld was goed en leve de lol was het devies. Alleen deze adoratie naar uitbundigheid en het grote geld heeft wel gezorgd dat we de aarde uitnutten we ons zelf vastzetten door ons over de kop te werken en geen tijd meer overhouden voor onze kinderen.

 

Nu willen we weer na de pandemie en QR codes genieten van een zonnige periode. Terug naar de jaren 90. Ik denk dat dit goed is, maar als we dit onbewust doen, dan zetten we onszelf zo weer vast en robot gedrag en verveling ligt dan op de loer. Is de QR code een weg naar vrijheid, of zet het ons vast? Een juist antwoord op deze vraag is er niet, maar het is wel een kwestie van perspectief….

 

Hoe dan ook. Een mate van spontaniteit en liefde voor het leven is mijn inziens noodzakelijk om geestelijk gezond en gelukkig te zijn. Spontaniteit om vrij en onafhankelijk je krachten te gebruiken om zo je potentie te verwezenlijken. Wees vrij en ga weer lekker stappen.

 

De geestelijke figuur. Het beeld van een oude man is streng. Het gevoel is niet prettig. Maar oordeelt hij, helpt hij, of doet hij zelf mee?

 

De achtergrond van het schilderij is een uitgaansgebied. De neonlichten van tabledance staan voor uitgaan en vrijheid. Maar is dit altijd even positief? Over het beeld zijn twee benen van een vrouw met netkousen aan gezet. De religieuze figuur omarmt een van de benen. Het contrast van vrijheid en streng is benadrukt door de onderkant van het schilderij licht te maken en de bovenkant donkerder. De jungle van onze gedachten en de roep om vrijheid zijn weergegeven door de bladeren en bloemen in ‘Italo’ kleuren. Het is de laatste laag en staat voor vrijheid. Doe gewoon en enjoy life.

 

Jasper van den Oever