Night of Flowers


De jaren 20 van de vorige eeuw, een periode met een grote behoefte om de bloemetjes eens goed buiten te zetten. Het gevoel van vrijheid nastreven en het besef dat we als mensheid niet veel veranderd zijn over de jaren heen heeft mij getriggerd voor het maken van dit schilderij.

 

In het schilderij zie je twee dames die uit een uitgaansgelegenheid komen. De linker is de vriendelijke, naieve en knappere van de twee. De rechter is de negatieve, jaloerse. Deze neemt de linker meer mee, weg van de lol. De linker omarmt de rechter en ziet haar als vriendin.

De linker is ook niet bezig met de rechter. Zij kijkt naar een bloem die fier overeind staat met bravoure. Dit kan haar bekoren en ze lacht.

 

De toestand in de jaren 20 doet me denken aan de huidige tijd. We willen nog steeds hetzelfde. Lekker leven, genieten en vrij zijn in ons handelen. Maar ook de keerzijde is er nog steeds. Ik wil met dit schilderij aangeven dat het fijn is om voor vrijheid te kiezen. Wees niet zo zuur (de rechter dame) en geniet. De bloemetjes buiten zetten zoals in de jaren 20 werd gedaan is weergegeven door middel van de zee van bloemen waarmee de beeltenis van de vrouwen zijn omringt. Het schilderij in zijn totaliteit is overdadig qua technieken. Veel door en over elkaar. Maar toch is het niet druk en hard, maar smelt het samen tot een romantisch schilderij. En romantiek, dat willen we toch allemaal?

 

 

Jasper van den Oever